waaiende windmachine

Windmolens en waaiende wieken, wat zet jij in beweging met behulp van windenergie? Sluit aan bij thema ‘duurzaamheid’.

Vuurvliegen en gloeiwormen

Gloeiwormen en vuurvliegen in 3D. Wonderlijke insecten met echt werkende lichtjes. In het donkere bos zien insecten elkaar niet. Een paar slimme insecten hebben daar wat op hebben gevonden: zij geven licht in het donker. Zo geven ze elkaar seintjes.  LED-lampjes en een batterij, meer heb je niet nodig om ook te kunnen seinen. Verzin en maak je eigen lichtgevende …

Waanzinnige boomhutmaquette

In deze lessenreeks gaan we eerst Klooien met Constructies. In groepjes maken we een stevige boom; samenwerken is soms best lastig! Daarna gaan we aan de slag met het ontwerpen van een heuse, waanzinnige boomhutmaquette. Welke verdiepingen zijn er allemaal en welke vinden jullie het leukst? Natuurlijk pakken we de boeken er even bij en bekijken we de fantastische plaatjes. …

Operatie Knuffel

Samen gaan we aan de slag met oude knuffels. We onderzoeken waar ze worden gemaakt en hoe ze in elkaar gezet zijn. Waarom zitten de ogen zo goed vast? Voorzichtig halen we de knuffels uit elkaar om de antwoorden te ontdekken. Maak daarna de grappigste of engste knuffel die je maar kan bedenken! Sluit aan bij: de 7 werelden van …

Operatie Speelgoed

De instrumenten voor de operatie liggen al klaar – doe je handschoenen maar aan, dan gaan we snijden. Ho, wacht even. Eerst de patiënt leren kennen. Voorzichtig kijken we hoe ons speelgoed werkt. Wat zit er onder dat pluche?  Hoe ver kan het uit elkaar zonder dat het stuk gaat? Welke mechaniekjes zitten er in verborgen? Samen kijken we of …

Kartonnen automatiekje

Wat zet jij in beweging? Een bootje in de golven, een hondje dat achter zijn eigen staart aan rent? Draai aan de hendel en zet jouw kunstwerk in beweging. Combineer karton met tandwielen van foam en sateprikkers. Maak spelenderwijs kennis met verschillende overbrengingen. Bedenk welke beweging je wilt maken én hoe het moet. De lessen van Tinkertijd® nodigen je uit …

Klierige klei

Een beestje met oplichtende oogjes, brandende kaarsjes op een taart? De mix van vertrouwde en nieuwe materialen maakt spelen met klei weer spannend. Al ontdekkend leer je van alles over stroom; welke materialen geleiden of isoleren, wat kortsluiting is en vooral, waarom werkt het niet zoals je had bedacht? Geduldig of juist gefrustreerd wordt het kleimodel steeds weer aangepast om toch …

Stroomcircuits

Kun jij dit lampje laten branden? Met deze vraag nodigen we je uit om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Je speelt met elektrische circuits, je laat een lampje branden en een zoemer afgaan. Experimenteer met batterijen, schakelaars, meerdere lampjes en andere componenten. Alle blokjes zien er herkenbaar en een beetje knullig uit. Hierdoor ben je niet geimponeerd door het materiaal. …

Papieren circuits

Maak een werkstuk met echte lampjes! Blinkende oogjes, stoere koplampen, een huisje met een lichtje, verzin het maar. De mix van vertrouwde en nieuwe materialen maakt deze les van Tinkertijd® zo uitnodigend. Spelenderwijs leren hoe circuits werken; één lampje is nog simpel, daarna wordt het snel ingewikkelder. Zelf ontdekken welke nieuwe mogelijkheden vertrouwde materialen hebben én jezelf uitdagen om het …

Schrijfmachientje

Op tafel dansen al een paar schrijfmachientjes – ga jij het ook proberen? Bouw je eigen schrijfmachientje met een simpel motortje, een stukje klei of dik ijzerdraad en een batterij. Dansen maar! Al doende leer je wat wel en niet kan met het aangeboden materiaal. Je hebt geen stappenplan, je mag het zelf ontdekken. Steeds weer gaat het kapot en …